Milyen széket vagy fotelt válasszunk a gyerekszobába?

A gyermekszobába szánt fotel vagy szék kiválasztása nagyon fontos feladat. A pici gyerekek teste folyamatosan fejlődik, formálódik, ezért is olyan fontos a megfelelő ülőalkalmatosság kiválasztása. A rossz ülő testtartás nagy hatással lehet a baba testtartására a jövőben. Tehát milyen fotelt vagy széket válasszunk gyerekszobába?

A szék kiválasztása során mire kell figyelni?
A gyermekszobába szánt fotel kiválasztását alaposan meg kell fontolni, és a gyermek életkorának megfelelően kell kiválasztani. Fontos, hogy minden követelménynek megfeleljen, és mindenekelőtt új legyen. Az emberek gyakran használt modelleket választanak, ha pénzt szeretnének megtakarítani, de ez nem mindig jó választás. Egyrészt higiéniai okokból, másrészt a kopott ülés vagy háttámla negatív hatással lehet a gerinc görbületére és a helyes testtartásra.

Fejtámla, háttámla, kartámasz és ülésállítás
Amelyik fotelnél vagy forgószéknél lehetőség van rá, nagyon fontos a szék különböző részeinek beállítása. Nekik köszönhetően a gyermek megfelelően hozzá tudja állítani a széket az íróasztalhoz, ahol “dolgozhat”, elvégzi a házi feladatát. A lábaknak mindig meg kell érinteniük a padlót, hogy tovább stabilizáljuk a helyzetet. A karfa magassága lehetővé teszi a karok optimális pozícióban tartását anélkül, hogy az izmok és ízületek természetellenes csavarodását okozná. Ráadásul a megtámasztott karok nem fáradnak el olyan hamar, így a gyerek nem kezd el mocorogni, és még kényelmesebbé válik a szék használata.

Az ülés minősége
Az ülés a gyermekfotel legfontosabb eleme. A gyártásához használt anyagoknak tartósnak kell lenniük, hogy ne kopjanak túl gyorsan. A tölteléknek jó minőségű kárpitszivacsnak kell lennie, amely hosszú évekig megőrzi rugalmasságát.

Kényelem és stabilitás használat közben
A gyermekfotelnek stabil szerkezetűnek kell lennie, amely garantálja a biztonságot használat közben. A használat kényelmét is befolyásolja. A kerekes székek legújabb modelljeiben már kiegészítő ütközőket alkalmaznak, hogy megakadályozzák a szék elgurulását az asztaltól. A kényelmes háttámlának is megfelelő kontúrúnak kell lennie, hogy a gyermek gerincét a megfelelő helyzetben tartsa. Ez nagyon fontos, mert a rosszul megválasztott szék és háttámla különféle mozgásszervi zavarokhoz, hátfájáshoz vezethet.

A szék megjelenése
Az utolsó dolog, amire figyelnie kell, amikor gyermekszéket választ, az a megjelenése. Nem csak a magasságukhoz kell igazítani, hanem esztétikus megjelenésű is kell legyen. Előfordulhat, hogy a kiszemelt szék vagy fotel nem illeszkedik a belső kialakításhoz, ami biztosan nem fog tetszeni a használójának.

A forgószék előnyei és hátrányai gyerekeknek
A forgószék egy gyermek számára az egyik legjobb megoldás, bár a szülők leggyakrabban álló szék vásárlása mellett döntenek. Miért? Ezek szerintük sokkal biztonságosabbak, mert nincsenek kerekeik, pedig a piacon lehet találni olyanokat is, amik stabil alapon nyugszanak, és mégis forognak. Tehát minden választás kérdése, de azért legyen fontos a gyerek véleménye is.

A forgószék melletti leggyakoribb érv az ergonómia. A rugalmas háttámla alkalmazkodik a hát formájához, így nem vesznek fel természetellenes helyzetet. A gyermekfotel háttámlájának tehát S betűt kell formáznia. A hagyományos székek merevek, így sokkal nehezebb a háttámla beállítása.

A gyerekeknek szánt forgószék hátránya minden bizonnyal az, hogy a választás nem lesz teljesen biztonságos. A kisgyermekek és a tinédzserek megpörgethetik magukat a székkel saját tengelyük körül, ami önmagában sem egészséges, ráadásul fennáll a felborulás veszélye is.

A kerekek nélküli szék jó választás gyerekeknek?
Ha egy szülő úgy dönt, hogy nem forgószéket választ, fontos, hogy olyan modellt válasszon, amely szigorúan gyermek számára készült. Nem lehet sem túl magas, sem túl alacsony, és ha kicsit magasabban van az íróasztal, érdemes kiegészítő lábtartót vásárolni. Ezen túlmenően, mint egy forgószéknél, a háttámlának is stabil és egyenes helyzetben kell tartania a gyermek hátát. Az ülőfelületnek puha, de rugalmas anyagból kell készülnie, és kopásállónak kell lennie. A háttámlának viszont merevebbnek, szövettel kárpitozottnak kell lennie, és viszonylag keménynek kell lennie ahhoz, hogy megfelelő helyzetben maradjon.

Mikor érdemes megvenni az első széket egy gyereknek?
A szülők legtöbbször csak akkor vásárolnak íróasztalt, amikor gyermekük iskolába megy. Ez azonban megtehető korábban, például amikor a gyermek több időt tölt a színezéssel vagy a rajzolással. Ezért szükséges figyelemmel kísérni a gyermek kedvelt tevékenységeit, és a megfelelő pillanatban széket vásárolni. Ennek köszönhetően a későbbiekben elkerülhetjük a testtartásával kapcsolatos problémákat és egyéb betegségeket.

TETSZIK? Oszd meg másokkal is!

További bejegyzések...

Blog

Állattartás kisbaba mellett

Forrás: Budai Allergiaközpont A háziállattartás csecsemő mellett meglehetősen megosztó kérdés. Nagy vitákat képes generálni akár családon belül is, ha a lakásban tartott kutya mellé érkezik

ELOLVASOM »