Milyen bútort válasszunk a gyerekszobába?

A gyerekszoba berendezése igazi kihívás a szülők számára. Ebben az esetben nem csak az esztétikai érzék a fontos, hanem a kreativitás és az ötletes megoldások is, amely segítségével funkcionális és praktikus szobát hozhatunk létre. A bútorválasztásnál figyelembe kell venni azt is, hogy a gyermek folyamatosan növekszik és fejlődik, így ízlése, de mindenekelőtt igényei is ezzel párhuzamosan változnak. A legjobb megoldás az, ha olyan modelleket vásárolunk, amelyek együtt nőnek a kisgyermekkel, így sok évig kitartanak. Hogyan válasszunk bútort gyerekszobába? Mit kell keresni és hol kezdjük?

Tervezés – az első lépés a gyerekszoba kialakításához

A gyerekszoba egy olyan tér, amelyet nem könnyű elrendezni és berendezni. A szoba elrendezésének megtervezésekor mindenekelőtt figyelembe kell vennie a fiatalok és a serdülők igényeit. Más bútorokra lesz szükség egy babaszobában, másra egy idősebb gyerekében, és másra egy tinédzser birodalmában. Ez azonban nem azt jelenti, hogy néhány évente változtatni kell a belső kialakításon, és bár bizonyos átalakítások elkerülhetetlenek, de nem mindegyik.

A gyerekszoba megfelelő kialakításának kulcsa, hogy a munkát a benne használandó elrendezéshez viszonyítva tervezzük meg. Ennek köszönhetően a gyereknek tetszeni fog a szoba, és szívesen tölti majd itt az idejét. Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a tervezésre, amiben segíthet egy ötleteket tartalmazó vázlat. Így könnyebb lesz lemérni a szoba bútorait, és megnézni, melyik fog tökéletesen oda illeni. Terv rajzolásakor és kivitelezéskor ne felejtsünk el figyelni a méretarányokra, így elkerülhetünk esetleges további kiadásokat.

Milyen bútorokat válasszunk a gyerekszobába?

A gyerekszobát a kisgyermek aktuális életkorához kell igazítani. Ha óvodáról vagy iskoláról van szó, akkor alapbútorokat mindenképp kell tartalmaznia, azaz íróasztalt és széket. Ami viszont a legfontosabb, az egy megfelelően kiválasztott ágy. Ha van elég időnk, akkor rengeteg praktikus modell közül választhatunk kisbabánknak olyan bútorokat, amelyek együtt nőnek gyermekünkkel. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Ha csecsemőnek szeretnénk ágyat vásárolni, akkor érdemes olyan kiegészítőket választani, amelyek további funkciókkal látják el a bútort. Először is a kiságynak legyen állítható a magassága, amelyeknek köszönhetően fel lehet emelni a fekvőfelületet – ennek nagy hasznát vesszük addig, míg pici a babánk. Egy másik remek opció, ha eltávolítható néhány rács, hogy a kisgyermek maga is fel tudjon kelni az ágyból. Egyes kiságyak esetében a teljes rácsos oldalt vagy oldalakat el lehet távolítani, esetleg a hosszát is lehet változtatni, így a bútor még tovább használható. Ennek köszönhetően a csecsemőknek szánt gyerekszoba kedvelt bútorát olyanná varázsolhatjuk, ami pár éves gyereknek is tökéletes lesz.

Függetlenül az ágyválasztástól, kicsit nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő matrac kiválasztására. Először is érdemes olyan modelleket választani, amelyek kétoldalasak, vízálló hátlappal vagy ilyen lepedővel. Ezen kívül érdemes rácsvédőt is felhelyezni, hogy ha esetleg beüti a kicsi a fejét a kiságy oldalába, ne essen komolyabb baja. Ha multifunkcionális bútort választunk, akkor ugyan kicsit mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlnunk, de hosszútávon  ez lesz a kifizetődőbb, hiszen nem kell egy év után lecserélni azt.

Nagyobb gyermekek estén a tanulózóna nagyon fontos szerepet játszik. Itt kiváló minőségű bútorokról, megfelelően kiválasztott íróasztalról és székről érdemes gondoskodnunk. A legjobb megoldás az, ha olyan ezekből is állítható modelleket választunk, amelyek a következő néhány évben is betöltik funkciójukat. A pihenőhelyet is jól meg kell tervezni, ha nagyobb gyerekszobáról van szó. Kisebb belső terek esetén érdemes a 3 az 1-ben bútorokra koncentrálni, amelyeken a gyerek napközben fekve vagy ülve is tud játszani, éjszaka pedig aludhat is rajta. A gyerekszobába kellenek még különböző komódok, rendszerezők, amelyekben elhelyezhetjük az összes játékot, és ezáltal segítenek a szoba rendben tartásában.

Mit kell észben tartanunk a gyerekszoba bútorainak kiválasztásakor?

Az első és legfontosabb, hogy a gyermekbútoroknak biztonságosnak kell lenniük. A legjobb választás a környezet- és bababarát festékekkel vagy lakkokkal kezelt tömörfa modellek lennének. Annak érdekében, hogy gyermekeinket biztonságban tudjuk, ügyeljünk az éles szélek és hegyes sarkok kiiktatására. A gyermekbútoroknak lekerekített sarkúaknak kell lenniük, vagy valamilyen biztonsági eszközzel bababaráttá kell tenni. Sok gyermekbútor-gyártó csak az egészségre nem káros anyagokból készült modelleket kínál. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy beépített bútorok esetén, könnyebb lesz a rendet fenntartani a szobában és a por sem gyűlik össze alatta vagy a tetején.

Az esztétika fontos szempont, mindegy, hogy gyerek vagy felnőtt szobáról van szó. A gyerkőcök esetében is fontos, hogy a bútor megfelelő színű legyen, olyan legyen, amilyen tetszik nekik. A szülőknek azonban néha be kell avatkozniuk gyermekeik döntéseibe. Az ő feladatuk, hogy gondoskodjanak a megfelelő elrendezésről, amely gyermekeik jólétét nagyon magas szintre emeli. A bútorok kiválasztásakor nem szabad megfeledkezni a funkcionalitásról. Minden gardrób, komód vagy polc lehetővé teszi a gyermekek önállóságának elsajátítását, és rendben tarthatják szobájukat.

TETSZIK? Oszd meg másokkal is!

További bejegyzések...