Hogyan készítsünk játszóteret a gyerekeknek?

Hogy milyen attrakciókat készítsünk a kertbe avagy otthonra, nagyban függ a gyermek korától. Minél idősebb, annál igényesebb lesz.

A gyerekek egyik kedvenc játéka az udvaron való rohangálás. Amikor lehetőségük van felmászni valahová, hintázni vagy csúszdázni, akkor boldogok igazán. Szeretik felfedezni a világot, új barátokat szerezni, szívesen játszanak együtt más gyerekekkel, a szabadban való tartózkodás pedig pozitív hatással van közérzetükre, egészségükre. Azok a gyerekek, akik sok időt töltenek a szabadban, sokkal jobb immunitásúak, általában nem túlsúlyosak és fittek. Sok szülő stresszel azon, hogy kisgyermekét boldoggá tegye és aktív életmódra ösztönözze. Ezért úgy döntenek, hogy otthoni játszóteret hoznak létre számukra, ahol otthoni játékokat, valamint kifejezetten szabadtéri játékra tervezett játékokat használhatnak. A következő cikkben leírjuk, hogyan lehet olyan játszóteret létrehozni a gyerekeknek, amely praktikus, funkcionális és sok szórakozást biztosít számukra.

Otthoni játszótér – hová is helyezzük?

Az alapvető kérdés, amelyet figyelembe kell venni az otthoni játszótér tervezésének szakaszában, az elhelyezkedése. Biztosan elmondható, hogy ez egy olyan döntés, amely nagyban meghatározza a gyermek biztonságát és kényelmét játék közben. Az otthoni játszótér legyen olyan helyen, ahol jól látható lesz, főleg, ha kicsit nagyobb gyerekeink vannak, akik egyedül lesznek az udvaron. Még ha hosszú ideje is egyedül vannak, ez nem jelenti azt, hogy nem áll fenn az esés vagy más sérülés veszélye. Ezért célszerű a játszóteret szem előtt lévő helyre tervezni.

Ideális megoldás, ha a kertnek a nappali vagy a konyha ablakából jól látható részébe helyezzük. Így saját lelki nyugalmunkról is gondoskodunk, ami erősíti bennünk a tudatot, hogy kisgyermekünk biztonságban van. A gyerekeknek szánt játszóteret nem szabad erős napfénynek kitenni, mert akkor fennállhat a napszúrás veszélye.

A csúszdáknak és hintáknak a fák vagy a ház árnyékában célszerű lenniük. Ekkor a gyerkőc teste nem hevül fel túl gyorsan, ráadásul a forró napokon is tud játszani a kertben. A gyerekek nagyon gyakran nem figyelnek oda, hogy hova futnak, ezért ha nem akarjuk, hogy a virágágyások áldozatul essenek a nagy játéknak, ettől távolabb helyezzünk el játszóteret. Arra is érdemes figyelni, hogy a környezetünkben ne legyenek mérgező növények. Közvetlenül egy forgalmas út mellett sem túl célszerű kiépíteni a gyerekbirodalmat, de ha van biztonságos kerítés, ami megakadályozza, hogy a gyermek kiszaladjon az úttestre, akkor ez sem kizáró ok.

A játszótér elemei és a gyermek kora

A játszótereket gyakran különféle attrakciókkal szerelik fel, amelyek nem feltétlenül alkalmas minden korosztály számára. Az, hogy mi a legmegfelelőbb, nagyban függ életkoruktól és motorikus fejlettségüktől. A gyerekek négy éves korig használják leggyakrabban a homokozót, csúszdát, házat vagy sátrat. A kicsit idősebbek, akik más sokkal aktívabbak, általában nagyobb követelményeket támasztanak, így nekik már hasznosabb a hinta, mászóka, faház vagy mászókötél az otthoni játszótérre.

Hinta

A játszótéri eszközök különféle elemekből állnak, de kétségtelenül a hinta az egyik legfontosabb. Fontos, hogy mindig gyermekünk életkorához kell igazítanunk a maximális biztonság érdekében. A kicsik számára vannak olyan modellek, amelyek speciális biztonsági funkciókkal vannak felszerelve, például biztonsági korláttal és háttámlával. Ennek köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy a kicsi nem esik ki belőle. A biztonsági szabvány szerint, lehetőségünk van védelem nélküli hintát vásárolni, de csak 5 éves és annál idősebb gyermekek számára.

A hinta telepítésekor ügyelni kell arra, hogy szilárdan és stabilan legyen rögzítve. A szerkezet semmilyen körülmények között nem billeghet semmilyen irányba, és nem lehet túl könnyű sem. Ellenkező esetben a játék felborulhat, veszélybe sodorva a kisgyermeket.

Homokozó

A kerti játszótér szinte nélkülözhetetlen eleme a homokozó. Ez lehet a játszótér alapja is. Az elhelyezés tervezésénél vegyük figyelembe a gyermek életkorát. Kisebb – 1-2 éves – gyermekeknek elég egy kisebb modell is. azonban  egy idősebb gyerkőcnek minden bizonnyal valamivel nagyobbat kell választanunk, hogy abban szabadon tudjon játszani. Sok szülő elköveti azt az alapvető hibát, hogy a homokot közvetlenül a földre rakja egy mélyedésbe, azonban sokkal jobb választás az, ha egy keretbe szórjuk bele. Ellenkező esetben a homoknak egy idő után nyoma sem lesz, mivel az egész kertben szétszóródik.

A homokozó felépítése nem túl bonyolult, így magunk is meg tudjuk csinálni. Elég néhány deszka, szög vagy csavar. Választhatjuk a könnyebb utat is, és vásárolhatunk kész homokozókeretet, ami a legtöbb kerti kiegészítőket árusító üzletben kapható. Érdemes mindjárt beruházni egy fedésbe is, ami több okból is nagyon hasznos. Először is védelmet nyújt a hívatlan vendégek, például macskák vagy kutyák ellen. Ráadásul meleg időben a homok nem melegszik fel olyan gyorsan, ráadásul felhőszakadásban sem lesz nedves.

Csúszda

A játszótéri csúszdák kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a gyermek életkora. 3 éves korig elegendő egy kis építmény, amelyre az esés veszélye nélkül fel tudnak mászni. Nagyobb gyerekek számára a nagyobb csúszdák minden bizonnyal nagy érdeklődésre tarthatnak számot. Egy másik érdekes ötlet, ha olyan csúszdát választunk, ami egy kisházzal van kombinálva. Egy ilyen toronnyal felszerelt otthoni játszótér lesz a gyerekek legkedveltebb időtöltési helye. Ideális megoldás kisebb területű kertekbe, ahol gyakran nincs hely két különálló elem felállítására.

Milyen egyéb játékok lehetnek hasznosak?

Érdemes lehet a játszóteret mérleghintával vagy textilalagutakkal is felszerelni. Egy másik, ugyanilyen nagyszerű választás a gumiabroncsból készült játszótér, de ez inkább nagyobb gyerekeknek szól, mint kisebbeknek. Gyermekeink életkorától függetlenül be kell látnunk, hogy ez nagymértékben rajtunk, szülőkön múlik, minden esetben az ő biztonságukat szem előtt tartva. A legfiatalabbak általában az egyszerű építményeknek és az alapvető játékoknak örülnek, amelyek esetében nincs túl nagy veszély.
Székek és asztalok is legyenek a játszótéri felszerelés alapelemei, mert az intenzív játék utáni pihenésre szolgálnak.

Építsünk vagy vásároljunk otthonra játszóteret?

Sok szülő leggyakrabban úgy dönt, hogy a kigondolt kisházat vagy más játékot megvásárolja készen. Ezt azonban nem mindenki engedheti meg magának, ezért megpróbálhat saját maga egy játszóteret építeni a gyerekeknek. Az építkezés minden bizonnyal azon szülők választása lesz, akiknek több idejük van az ilyen tevékenységre. Ez még nagyszerű szórakozás is lehet azoknak a gyerekeknek, akik aktívan részt vesznek a játékzóna kialakításán, hiszen apuval barkácsolni jó móka.

A játszótér alapjának kialakítása – melyiket válasszuk?

A játszótér alapfelületének kialakítása túlzásnak tűnhet, de nagyon fontos elem, amely gyakran befolyásolhatja a gyermek biztonságát. Természetesen ezt a szempontot figyelmen kívül is hagyhatjuk, de tegyük fel magunknak a kérdést, hogy a fűre esés kevésbé fájdalmas, vagy egy speciális csillapító gumira? Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy miként tudunk nagyobb biztonságot garantálni gyermekünk számára.

Természetesen néhány alapvető szabályt is érdemes betartanunk. Mindenekelőtt a terepet, bármilyen legyen is a felület, ki kell egyenlíteni, valamint meg kell tisztítani a nagyobb kövektől, szikláktól. Természetes felületek esetén a fű sokkal jobb választás lehet, mint a kavics vagy a közönséges homok. Rakhatunk gumilapokat is, amelyek tökéletesen csillapítják az eséseket. Előnyük az alacsony ár, valamint az időjárási viszonyokkal és a mechanikai sérülésekkel szembeni nagy ellenállás. Ezért érdemes elgondolkodni, hogy számunkra megfelelő-e ez a megoldás, de mindenképp figyelembe kell venni a gyermek életkorát valamint a hely adottságait, ahol a játszóteret kialakítjuk.

TETSZIK? Oszd meg másokkal is!

További bejegyzések...