Hasznos ötletek a gyermekek szórakoztatásához

A játék nagyon fontos szerepet tölt be a gyermekek életében, lehetővé teszi számukra, hogy új képességeket szerezzenek ügyesedjenek, fejlődjenek, ezért a szülőknek nem szabad korlátozniuk őket ebben, ellenkezőleg – részt kell venniük a kisgyermekekkel való játékban.

Bár a kisgyermekek többnyire kedvtelésből játszanak, ez sokkal többet nyújt számukra, mint csak szórakozás. A szülők számára a gyermeki szórakozás nem más, mint az időtöltés, amelyre minden kisgyermeknek bőven van lehetősége. Ezért a felnőttek sokszor nem nagyon figyelnek arra, hogy gyermekeik jól érezzék magukat. A gyerekek számára a játék ugyanolyan fontos, mint az ivás, alvás vagy evés. A tanulással ellentétben a játék előtt nem tűznek ki célokat vagy követelményeket, így a gyermeknek nem kell egy bizonyos időn belül új készségeket elsajátítania.

Miért érdemes játszani a gyermekünkkel?

A kérdés elemzését meg lehet közelíteni tudományosan is, a szakemberek ugyanis megerősítették a gyerekek és a szülők közös játékának mindkettőjük fejlődésére gyakorolt pozitív ​​hatását. A kutatások azt mutatják, hogy tíz családból kilenc boldogabb, ha hetente legalább öt órát töltenek együtt játékkal. Nem tűnik soknak, de tekintve, hogy milyen feszített tempójú életet élünk manapság, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez bizony nem kevés. Ez azonban nem mentesít bennünket a kötelezettség alól, hogy a gyermekeinkkel minőségi időt töltsünk. Le kell lassítanunk, meg kell állnunk picikét, és be kell lépnünk a gyerekjátékok világába, hogy egy kicsit lelazuljunk.

A gyerekekben kétségtelenül sok örömünket leljük, de ez sok kötelességgel is együtt jár. Némelyik ezek közül kevésbé élvezetes, de azért vannak kellemes kötelességek is. Az egyik ezek közül a gyermekekkel való játék. Sajnos egyre több szülő figyelmen kívül hagyja gyermekét és szükségleteit, gyakran csak megmutatják nekik, hogyan játszanak egyedül. Ez természetesen óriási hiba, amit minden áron el kell kerülnünk. Hiszen a kicsik tőlünk tanulnak, minket másolnak, minket utánoznak, mi vagyunk a mentoraik és a példaképeik.

A gyerekekkel közös mozgásos játékok lehetővé teszik a szorosabb kötődést gyermekek és szüleik között. Ha nem szánunk túl sok időt gyermekeinkre, elutasítottnak és elhanyagoltnak érezhetik magukat. Napi egy óra nekünk – szülőknek – tényleg nem sok, míg a legkisebbeknek remek idő. Nem kell az internetet bújni és ötleteket keresni, csak kérdezzük meg gyermekeinket, hogy mit szeretnének csinálni. Rengeteg lehetőség kínálkozik a traktorozástól a gyerekeknek szóló mozgásos játékokig, mint például bekötött szemmel sétálni a szobában, ami nagyszerű móka. Az együtt töltött idő erősíti a kapcsolatot a gyermek és a szülő között. A kisgyermekünkkel való játék további előnyei:

  • a gyermek fejlődési problémáinak korai szakaszban törtélő felismerésének lehetősége
  • a kisgyermek bizalmának elnyerése
  • aktív részvétel a gyermek életében
  • a gyermek játék közbeni helytelen viselkedésének kijavításának lehetősége

Ha van időnk, például napi egy órát fizikai vagy bármilyen más tevékenységre szánni gyermekünkkel, akkor jó eséllyel szorosabb kapcsolatba kerülünk vele. Ha lehetséges, próbáljuk meg minden alkalommal növelni ezt az időt. Csak így ismerhetjük meg jobban gyermekünket. Ne feledjük azt sem, hogy ezáltal megismerhetjük önmagunkat is, és folyamatosan tanulhatunk, hogy a lehető legjobb szülővé válhassunk.

Hogyan hat a játék a gyermek fejlődésére?

A gyerekkel való közös játék elsősorban arra ad lehetőséget, hogy új készségeket tanítsunk neki, és egy másik szemszögből mutassuk meg neki a világot. Kötelességünk, hogy megtanítsuk a gyermeknek a mai közösség működését. A kisgyermekek első játékait gyakran manipulatívnak nevezik. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek általában összetörnek vagy megütnek valamit. Körülbelül egy éves koruk után kezdik észrevenni viselkedésük hatásait, így a játékok szándékossá válnak. Ebben az időszakban érdemes megismertetni nekik azokat a babakütyüket, amelyek rengeteg funkcióval rendelkeznek.

Egy éves koruk után a kicsik belépnek a tematikus szórakozás világába. A gyerekek a közvetlen környezetükből ismert, látott szerepeket játsszák. Ily módon megmutatják, hogyan látják az őket körülvevő világot. Az ilyen játékok kiválóan tükrözik a felnőttek közötti kapcsolatokat. A kislányok leggyakrabban babákkal játszanak, míg a fiúk saját javítóműhely létrehozásának ötletével állnak elő. Fontos, hogy ebben az időben a szülők támogassák gyermekeik játékát. Egy kisgyereknek feltétlenül szüksége van egy felnőttre a játékhoz, hiszen ritkán tudja önállóan megszervezni. Tehát ha garantálni akarjuk a megfelelő fejlődésüket, vegyünk részt mi is a szórakozásukban. Focizzunk otthon a gyerekkel, vagy menjünk el vele sétálni és mutassuk meg, mi veszi körül. A megfelelő szellemi fejlődés mellett ugyanilyen fontos a gyermekek mozgáskoordinációjának biztosítása – csak akkor fejlődnek megfelelően és fenntarthatóan.

Mozgásos játékok gyerekeknek

Ha szeretnénk klassz ötleteket találni gyermekeinknek kreatív mozgásos játékokhoz, az interneten rengeteget találhatunk belőlük. Érdemes azonban magunknak is erőfeszítéseket tenni, és kitalálni valami olyat, amivel meglephetjük a gyermekünket. Egy fontos hibát ne kövessünk el! Manapság sok szülő táblagépet és számítógépet ad gyermekeinek játszani. Természetesen egy új technológia hatásának nem kell negatívnak lennie, amennyiben mértékkel adagolják. Mi viszont inkább a szivacsjátékokat ajánljuk. Remek ötlet az együtt töltött idő megszervezésére. Készíthetünk belőle akadálypályát, amit át kell lépni vagy ugrani, vagy éppen át kell sétálni alatta, ez minden bizonnyal pozitív hatással lesz az izmok és a csontváz fejlődésére.

Csodálatos nézni, ahogy kicsinyeink játszanak. Fontos szabály viszont, hogy legyen szó labdajátékról vagy kötélhúzó versenyről, mindig a kisgyerek nyer. A szülőknek előnyt kell biztosítani kisgyermeküknek, és meg kell mutatniuk neki, hogy ő is nyerhet. Egyéb kreatív mozgásos játékok gyerekeknek is:

  • távolugrás állásból vagy nekifutásből
  • ugróiskola
  • célbadobás labdával és egyéb labdás játékok
  • szlalomozás kismotorral, biciklivel vagy rollerrel
  • gerelyhajítás bottal
  • egyensúlyozás egy rajzolt vonalon

Rengeteg lehetőség kínálkozik kreatív mozgásos játékokra a gyerekek számára. Nagyon fontos, hogy legyen megfelelő és elegendő helyünk, és természetesen, hogy teljesen biztonságos legyen. A gyerekeknek szóló játékok és tevékenységek otthon is megvalósíthatók, csak saját kreativitásunkra van szükségünk.

TETSZIK? Oszd meg másokkal is!

További bejegyzések...