Gyógytornász szemmel a gyermek fejlesztéséről

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a gyermek kezdeti fejlődési szakasza minél optimálisabb legyen?

A gyermek fejlődésének elősegítése 0-12 hónap

Kezdettől fogva igyekezzünk nagy figyelmet fordítani kisgyermekünk fejlődésére. Amint aktívabb órái vannak a kicsinek, próbáljuk rávenni, hogy sok időt töltsön hason. A Misioo puff tökéletes termék lehet az ilyen „gyakorlatokhoz”. Elég szilárd – a gyerek nem süpped bele, ahogy az ágyunkon vagy a kanapénkon gyakran előfordul. Mérete miatt a gyerek hajlamos felemelni a fejét, mert többet lát. A gyermek életének későbbi szakaszaiban is használható. Kiválóan működik olyan elemként, ami mellet a kicsi gyermek megkapaszkodva javítani tud térdelő helyzetén, felkelni és felállni. Fontos, hogy stabil legyen, nem csúszik el a gyerek elől, és megfelelő keménységének köszönhetően felálláskor sem hajlik meg. Séta közben azonban jó játék lehet, ha maga előtt tolhatja. Ha pedig gyermekünk nagyobb lesz, ezt a zsámolyt használhatjuk ülőhelyként az asztalnál.

Amikor eljön az ülés ideje, meglepően jó szolgálatot tehet egy labdamedence. A gyereknek fejlődik az egyensúlya, valamint edzi a törzs izmait miközben nagyon jól szórakozik. És nem csak megtanulja megfelelően megfeszíteni az izmait, hogy stabilan ülhessen, hanem közben érzékszerveit is stimulálják a színes golyók. Ábrákat, formákat vagy a színek neveit is meg lehet tanítani nekik. A kisgyerekek felállnak a medencében, és megpróbálják az összes labdát kidobálni onnan – hiszen ez olyan jó móka.

Az olyan gyakorlatokhoz, mint a hasi ellenállás és a fordulás, nagyszerű ötlet lehet, ha veszünk egy játszószőnyeget, amelyre ráfektethetjük a babát, hogy megtanuljon szórakozni és kombinálni a segítségünk nélkül. Egy ilyen szőnyegen elhelyezhetjük a játékokat úgy, hogy gyermekünk később megtanulja megragadni őket, ezáltal fejlesztve a kúszást és a mászást.

Ne feledjük, hogy ne akarjuk gyorsítani a gyermek haladását a fejlődés során. Adjunk teret babáinknak, hogy elérjék céljaikat. Hadd próbáljanak meg minél többet egyedül megtenni. Ha esetleg olyan problémát látunk, ami aggaszt, mutassuk meg egy szakembereknek, mert lehet, hogy valami valóban zavarja kisgyermekünket. Mi szülők vagyunk a legnagyobb hatással gyermekeink fejlődésére. Az egész napot velük töltjük, ezért igyekezzünk megfelelően (és észszerűen) befolyásolni fejlődésüket – a megfelelő gondozástól a stimuláláson át a szórakozásig. Ne vásároljunk nagy mennyiségű színes játékot, és gondoljuk át, mi lesz valójában hasznos a fejlesztéshez (a kevesebb és a jobb minőség általában célravezetőbb).

TETSZIK? Oszd meg másokkal is!

További bejegyzések...