Egy gyerek életének első napjai – mit érdemes tudni?

A gyermek életének első napjai nagyon megterhelőek mind a kisgyermek, mind a szülei számára. A baba születésére való felkészülés már jóval korábban, még várandósság alatt elkezdődik, de mindennek ellenére a szülők soha nem lesznek 100%-ban felkészülve egy új kihívásra, főleg ha első gyermekükről van szó.

Első napok újszülöttel
Az első napok az újszülött babával természetesen a kórházban telnek, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a szülés gördülékenyen zajlott, és hogy az anyának legyen ideje regenerálódni. Nem szabad elfelejteni, hogy ez óriási erőfeszítést jelent számára. A kilenc hónapos terhesség önmagában is súlyos testi és lelki teher.

Az első napokban az anyák sokszor tapasztalhatnak stresszt a helyzet egészével kapcsolatban. Vannak esetek, amikor a nők képtelenek megbirkózni az anyaság közelgő kihívásaival, ezért nagyon fontos a család és a barátok támogatása ebben az egyedülálló, bár nehéz időszakban.

Érdemes azonban az anyaság egyéb vonatkozásaira és magára a babára is összpontosítani. Élete első heteiben a baba úgy érzi, hogy még mindig az anyja része. Csak hat hónapos kora után kezdi megérteni, hogy ő egy különálló lény, aki képes önállóan funkcionálni.

A kisgyermek első hetei egy másik okból is nagyon fontosak. Nagyon fontos számára, hogy közel legyen a szülőjéhez, és még inkább az édesanyjához, hiszen az ő hangját, illatát, szívverését ismeri a legjobban. Fontos megemlíteni, hogy az élet első hónapjai során folyamatos fejlődés folyik a baba szervezetében, többek között: a test hőháztartásában (kezdetben még sokkal gyorsabban hűl le), látásában (folyamatosan kezd el tisztán látni), és csak sírva tud kommunikálni.

A legtöbb gyerek kiskorától kezdve szeret utánozósat játszani, különösen a szülővel, akire felnézhet. Nagyon gyakran a kisgyermekek utánozzák egy másik személy arckifejezését. Ezzel is igyekeznek megmutatni, mire van szükségük. Bár az első hónap nehéz lehet, de ha odafigyelünk, nagyon gyorsan észrevehetjük, hogy babánk másképp sír, amikor enni akar, és másképp, amikor fázik vagy túl meleg van.

A kezdő szülők számára hasznos lehet tudni, hogy a kicsik nem szeretik a hirtelen testhelyzetváltásokat, de szeretik a simogatást, ringatást, masszírozást. Nagyon fontos nemcsak az élet első hetében, hanem utána is, hogy ne tegyük ki őket erős és éles hangoknak.

A kicsi etetése
A gyermekeket, különösen a fejlődés első éveiben, életkorának megfelelően kell táplálni. Ezért az üzletek polcain számos speciálisan tervezett üveg és zabkása található. A baba életének első hónapjaiban azonban a legfontosabb az anyatej, ami elengedhetetlen a megfelelő fejlődéséhez. Sok anya kíváncsi, milyen gyakran kell enni egy kisgyermeknek? A szoptatás mellett cumisüvegből is adhatok tejet? Fel kell ébresztenie etetésidőben?

Mennyit kell ennie egy kisgyermeknek?
Az újszülött napi táplálékbevitelét egy egyszerű képlet segítségével számítják ki. A szakemberek szerint testtömeg-kilogrammonként körülbelül 95 kcal-t kell fogyasztania. A születés utáni első napokban a baba nem eszik sokat. Általában körülbelül 20 ml tejet iszik. Ez az érték a következő napokban nő. Körülbelül két hét múlva már 100 ml. Ez természetesen a gyermek folyamatos fejlődésének köszönhető.

Milyen gyakran etessük a babát?
Gyermekünket akár cumisüvegből vagy mellből is etethetjük, tudnunk kell azonban, milyen gyakran kell ezt tenni. Sajnos a babák nem tudják megmondani, mikor éhesek, de sírással jelzik ezt nekünk. Csak egy helyes válasz van arra a kérdésre, hogy milyen gyakran szoptassuk a babát – mégpedig az, hogy ahányszor kéri. Az első napokban az anyuka úgy érezheti, hogy babája nem mindig lakik jól. Ennek az az oka, hogy a születés után az anyatej más tápanyagokat is tartalmaz, kevésbé kalóriadús, és csak ezután kezd több zsírt tartalmazni. Ennek a következménye a túl kevés bevitt kalória, ami nem képes fedezni teljes mértékben a gyermek igényeit. A cumisüveges etetés esetében ez nem fordul elő olyan gyakran. A módosított tejet a baba gyomra sokkal lassabban emészti meg, mint az anyatejet. Az ajánlott napi etetési mennyiség hét, de ez hozzávetőleges érték, mivel minden kisgyermeknek más-más szükséglete van.

Fel kell ébreszteni a babát az etetéshez?
A csecsemők a napjuk nagy részében alszanak, még az etetés ideje alatt is. Akkor felébresszük egy étkezésre? Először is beszélni kell erről a gyermekorvossal, aki felmérte az újszülött állapotát a kórházból való elbocsátás során. A legtöbb esetben a baba felébred, és jelzi, hogy éhes. Fontos, hogy rendszeresen tápláljuk az újszülöttet, lehetőleg mellből, hogy megfelelő szinten tartsuk a tejellátását, és így a súlyos fogyás valószínűsége is sokkal kisebb. Ezenkívül a gyakori étkezések segítenek megszabadulni a szervezetben felhalmozódott felesleges bilirubintól.

Újszülött kiságy
Sok szülő kíváncsi arra, hogy milyen kiságyat válasszon az új családtagnak. Előfordul, hogy egy újszülött végső soron a szüleivel alszik, de érdemes már kiskorában rászoktatni a saját ágyára – főleg, hogy az baba ágyba helyezése a hirtelen csecsemőhalál szindrómáját minimalizáló egyik tényező. Az újszülött elaltatása lehet stresszes, és időbe telhet, amíg megszokja. A kiságy és matrac kiválasztása nem a legegyszerűbb, de több olyan tényezőre is odafigyelhetünk, amelyek segítségével gyorsabban kiválaszthatjuk a megfelelőt.

Mik a a legfontosabb szempontok a babaágy kiválasztása során?

A választás során az alábbiakra fontos figyelmet fordítani:

  • az anyag, amelyből a kiságy készült
  • a kiságy mérete
  • további elemekkel való bővítésének lehetősége
  • matrac típusa
  • matrac keménysége
  • biztonság a kiságyban

Milyen kiegészítőket érdemes venni egy kiságyhoz?

A megfelelő kiegészítők lehetővé teszik, hogy kisgyermek nyugodtan és kényelmesen aludjon egész éjszaka, vagy éppen csak szunyókáljon. Természetesen a legfontosabb egy megfelelően kiválasztott, kényelmes matrac,ami biztosítja, hogy a gyermek ne csak nyugodtan aludjon, megfelelő alátámasztást biztosít a fejlődő gerincoszlopnak és a könnyen deformálódó kis csontoknak is.
A babaágyra vásárolhatunk zenélő, forgó játékokat is, ami kezdetben csak a hangjával nyugtat, később azonban szórakoztatja is a babát. A kisgyermekek kiskoruktól kezdve szeretik azokat a hangokat, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megnyugodjanak.
Az első hónapokban a takarók/hálózsákok is hasznosak lesznek, hogy megvédjék a gyerekeket a kihűléstől. Fontos, hogy minden megvásárolt kiegészítő és ágynemű természetes anyagokból készüljön. Itt kell megjegyezni, hogy a kiságy csak megfelelő keménységű matracot és hálózsákot tartalmazzon. A további kiegészítők vásárlását el kell halasztani addig, amíg a SIDS (hirtelen csecsemőhalál szindróma) kockázata nem lesz olyan magas, mint a baba életének első hónapjaiban.

TETSZIK? Oszd meg másokkal is!

További bejegyzések...

Blog

Állattartás kisbaba mellett

Forrás: Budai Allergiaközpont A háziállattartás csecsemő mellett meglehetősen megosztó kérdés. Nagy vitákat képes generálni akár családon belül is, ha a lakásban tartott kutya mellé érkezik

ELOLVASOM »